Proiectarea unui gard electric

Postat pe2020-04-25 de
Favorit0

Din experienta mea de la Crama Sparleni, in ultimii 3-4 ani daunele provocate de animalelor salbatice, in special mistreti si caprioare, au devenit semnificative in plantatiile de vita de vie si nu numai. Am incercat mai multe solutii: tunuri de pasari pe gaz, gard de lemn, gard cu plasa metalica, insa rezultatele au fost dezamagitoare si costurile foarte mari. Gardul electric din acest punct de vedere era ultima solutie si rezultatele sunt foarte bune daca gardul este proiectat corect.


De ce trebuie sa tinem cont la proiectarea unui gard electric?

  1. Puterea generatorului de impulsuri.

Sunt multe oferte pe piata de generatoare de impulsuri, unele foarte ieftine, insa trebuie sa retinem ca pentru alegerea lui trebuie sa tinem cont de lungime, nivelul de vegetatie si animalele pentru care sunt proiectate. In general, pentru animale salbatice de genul porci mistreti si caprioare e nevoie de energie de iesire de cel putin 3J dupa majoritatea producatorilor.

 

  1. Existenta retelei electrice in zona.

Generatoarele de impulsuri alimentate la 230V sunt in general mai puternice si mai ieftine decat generatoarele la baterie de 12V. Recomand totusi aparatele duale la 230V si 12V care pot functiona pe baterie cand exista pene de curent.

 

  1. Protejarea generatorului de impulsuri

Generatoarele de impulsuri sunt facute sa functioneze protejate de factorii de mediu si in pozitie verticala. Cand nu exista posibilitatea adapostirii lor intr-o cladire se va lua in calcul o cutie metalica in care sa fie adapostite si care sa le protejeze.

 

  1. Impamantarea

Puterea impulsului electric si eficienta gardului este data de o impamantare buna. Trebuie sa se tina cont de numarul de metri de bara de impamantare recomantat pentru fiecare generator in parte. Solul in care se bat barele de impamantare trebuie sa fie mereu umed, astfel ca se va lua in calcul posibilitatea udarii lui.

 

  1. Stalpii

Sunt mai multe solutii de stalpi pentru gardul electric: lemn, plastic, metal. Lemnul si plasticul au avantajul unor costuri mai mici pentru izolatori, dar la lemn trebuie luat in calcul fie protejarea lui, fie schimbarea la cativa ani.

Pentru colturi si porti este recomandat stalpi de rezistenta.

 

  1. Temporar sau permanent

In general se prefera gardurile temporare, care sa fie stranse dupa recoltare si instalate in perioada de incepere a riscului de atac al animalelor salbatice. Eu recomand mai degraba un gard permanent, cu zone in care este temporar, la vie mai ales in zonele de intoarcere, in drumuri de acces. Astfel se pot face tratamente si lucrari, chiar daca gardul functioneaza.

Animalele invata din timp ca zona este protejata si o vor evita. Pentru acest lucru este insa nevoie ca din proiectare gardul sa aiba continuitate, chiar daca se schimba capatul gardului. Uneori e nevoie de investitie in cabluri subterane de legatura peste zonele temporare si tamburi de strangere a conductorilor.

 

  1. Conductorul folosit.

Oferta de conductori este foarte variata si fiecare tip are avantaje si dezavantaje.

Conductorii textili cu insertie metalica sunt foarte usori si flexibili si se preteaza la gardurile temporare, insa au rezistenta electrica mare si nu se preteaza din aceasta cauza la gardurile lungi. In plus, acest tip de conductori nu este compatibil intotdeauna cu toate accesoriile si sunt scumpi atat ei ca si cost, cat si prin nevoia mare de accesorii si conectori. In cele mai multe cazuri, rezistenta de rupere a conductorilor textili cu insertie este sub 100kg, lucru ce le face nepotriviti pentru porcii mistreti.

Sarma galvanizata este o varianta mai ieftina , necesita mai putine accesorii si conectori, are rezistenta de rupere mai buna in general peste 100kg, cu rezistenta electrica in general foarte mica, fapt ce o face potrivita pentru gardurile electrice contra mistretilor de orice lungime. Dezavantajul il constituie faptul ca se strange mai dificil pe tambur pentru gardurile temporare, mai ales cand sarma este de grosimi mai mari.

Conductorul trebuie sa fie intins, dar nu foarte tensionat, acest fapt putand determinarea o rupere mai usoara a lui mai ales in contactul cu mistretii.

 

  1. Numarul de conductori

Pentru eficienta impotriva porcilor mistreti este nevoie ca gardul sa aiba cel putin 2 nivele de conductori: la 25-30cm deasupra solului si la 55-60 de cm. Ideal este ca sa existe si al treilea nivel, la 85-90cm , acoperindu-se astfel si protectia impotriva caprioarelor.

 

  1. Numarul de parcele

Cand numarul de parcele este mai mare si exista drumuri de acces intre acestea se poate folosi acelasi generator de impulsuri, iar trecerea de la o parcela la alta se va face prin cablu subteran. Solutia este mult mai ieftina si mai eficienta decat mai multe aparate, fiecare cu acumulatorul propriu.

  1. Protectia antifulger

Garantia aparatelor nu acopera defectiunile provocate de fulger. Astfel ca este necesar un sistem de paratrasnet integrat in proiectul de gard. El este ieftin si usor de montat.

 

  1. Automatizarea

Gardurile electrice nu sunt o solutie perfecta. Sunt sensibile la cantitatea de vegetatie care atinge conductorii si, de asemenea, pot fi uneori rupte de animalele salbatice, mai ales de mistreti. Reparatia la gardurile de sarma este insa usoara. Problema este data de detectarea defectiunii cat mai devreme. Pentru acest lucru se pot folosi testerele manuale, dar necesita timp alocat in fiecare zi. O alta solutie, aparent mai scumpa, o constituie o automatizare pe telefon care sa anunte cand scade tensiunea in gard. Daca e vorba de garduri permanente, timpul economisit cu verificarea gardului acopera in mai putin de un an de zile costul automatizarii.

 

  1. Panourile solare

Pentru gardurile pe 12 V se poate lua in calcul incarcarea bateriei cu panouri solare. Acestea trebuie montate catre sud, altfel puterea lor nu este atinsa si sistemul autonom nu se autosustine. Montarea este usoara si solutia nu este foarte scumpa.

 

  1. Sistemul de poarta

Pentru accesul in aria protejata este nevoie pentru acces de o poarta. Pentru integritatea sistemului este nevoie ca pe sub poarta sa existe o legatura cu cablu subteran astfel ca circuitul sa nu se intrerupa.

Pentru ca firele sau arcurile din poarta sa poata atinge pamantul atunci cand ea este deschisa e nevoie ca alimentarea portii sa se faca doar pe la capatul cu maner, la celalalt capat montandu-se izolatori.

Luand in calcul aceste aspecte, fiecare poate sa-si proiecteze gardul potrivit nevoilor sale. Pentru detalii si intrebari suplimentare va stam la dispozitie.


Alin Iordache, Crama Sparleni


Leave a Comment
Leave a Reply
Please login to post a comment.

Meniu

Contul meu

0765253586 / 0722641342

Creeaza gratuit un cont pentru a putea avea o lista de produse favorite

Autentificare